Skip to content

Pohjoisruotsinhevonen

Pohjoisruotsinhevosen juuret ovat satojen tai jopa tuhansien vuosien takaa. Tämä kylmäverinen on maatiaisrotu, joka polveutuu alkukantaisesta metsähevosesta. Sitä alettiin risteyttää Ruotsissa 1800-luvulla useiden maahantuotujen rotujen kanssa, jolloin jalostukseen käytettiin jopa täysverirotuja. Nykyiseen muotoonsa rotu jalostettiin 1900-luvun alussa. Vuonna 1964 rotu jaettiin kahteen tyyppiin: raskasrakenteisiin käyttöhevosiin ja kevytrakenteisiin ravureihin, joista jälkimmäisiä kutsutaan kylmäverisiksi ravureiksi.

Pohjoisruotsinhevosen säkäkorkeus on 153-160 cm. Kooltaan se on keskikokoinen ja kylmäveriseksi kevyehkö, mutta silti tukeva ja tiivisrakenteinen.

Luonne

Pohjoisruotsinhevonen on luonteeltaan lempeä, kiltti, aulis ja rohkea. Se on jalostettu erittäin aktiiviseksi, energiseksi sekä ketteräksi. Hevonen on helppo kouluttaa ja nopea oppimaan.

Käyttö

Pohjoisruotsinhevonen on hyvin monikäyttöinen hevonen. Sitä on käytetty kaikkiin maa- ja metsätaloustöihin, joiden lisäksi se soveltuu niin este-, koulu-, western-, terapia, -vikellys- kuin kenttäratsastukseen. Myös vaellus- ja maastoratsuna pohjoisruotsinhevonen on vahva ja varmajalkainen.

Tiesitkö?

  • Rotu on tällä hetkellä vaarassa hävitä Ruotsista. Maassa on vain noin 8000 pohjoisruotsinhevosta ja varsoja syntyy vuosittain enää 200. Tällä määrällä kanta ei selviä.
  • Uljaisiin pohjoisruotsinhevosen edustajiin voi törmätä mm. Lena Furbergin sarjakuvissa, jotka ovat tuttuja Hevoshullu-lehdestä.
  • Suomen Hippoksen rekisterissä on pohjoisruotsin kylmäverisiä tällä hetkellä vain 44.

Tule ja tutustu rotuun livenä GoExpo Horsessa!


Lisätietoa tapahtumasta saat liittymällä messuklubiin.

Liity messuklubiin