Skip to content

Minihevoset

Miniatyyrihevosia on kolmea eri lajia:
Eurooppalainen minihevonen
Amerikkalainen minihevonen
Argentiinalainen minihevonen eli falabella

Miniatyyrihevosia esiintyi Euroopassa jo 1600-luvulla, silloin ne olivat enimmäkseen hovin ja aateliston erikoisia lemmikkejä.

Eurooppalaiset minit ovat usein rakenteeltaan hieman raskaampia kuin amerikkalaiset, tosin nykypäivinä eurooppalaisien jalostukseen käytetään lähes aina amerikkalaisia oreja. Siksi suurin osa nykypäivän eurooppalaisista mineistä ovat 50 % eurooppalaisia ja 50 % amerikkalaisia minihevosia. Tällä yhdistelyllä on haettu keveyttä sekä rakenteen parantamista vielä hevosmaisempaan suuntaan. Miniatyyrihevosiksi lasketaan yleensä alle 86–97 cm korkeat hevoset, mutta määritelmä vaihtelee rotujärjestöittäin.

Monet käsittävät vielä eurooppalaisen minihevosen olevan sama rotu kuin shetlanninponit, mikä on väärä olettamus. Eurooppalaisen minin rakenne on nykypäivänä lähes samanveroinen kuin amerikkalaisen.

Yleinen usko on myös, että eurooppalainen minihevonen on vain lemmikki. Kuitenkin mini jaksaa koostaan riippuen kantaa 25-30 kg, eli se on lapsille oiva ensimmäinen ratsu. Kärryjä mini jaksaa vetää kahden aikuisen verran, jonka vuoksi minejä käytetään myös valjakko ajoihin. Uskomattoman luonteensa ja nopean oppimiskykynsä ansiosta minejä on helppo opettaa temppuihin, agilityyn sekä terapiahevosiksi. Tämän vuoksi esimerkiksi Amerikassa minejä käytetään sokeain oppaina.

 

GoExpo Horsessa pääset tutustumaan rotuun livenä!

Lisätietoa tapahtumasta saat liittymällä messuklubiin.

Liity klubiin